Gaji Cukup2 Makan VS Perbelanjaan

Monday, September 7, 2015
Assalamualaikum and hi all readers :)

Fuhhh 25 haribulan lepas ramai yang dah dapat tarik nafas lega since gaji yang ditunggu selepas lebih 50 hari akhirnya tiba juga. Jika ada yang berjimat atau buat side income mungkin tak terasa sangat lambat nya nak tunggu next gaji kan? Tapi kalau ada emergency, sure susah hati sementara tunggu next gaji.

Agak2 berapa gaji uolls sebulan? Purata rakyat Malaysia gaji dalam RM3K - RM5K itu pun gaji yang belum tolak itu dan ini. Bila dah tolak berapa je yang tinggalkan? Even aqma pun yang belum berkeluarga dah rasa sesak sikit2 bila tengok gaji yang ditolak-tolak. Memang tinggal cukup2 makan je kan?? *nanges dalam hati*


Jom kita buat kira-kira perbelanjaan bulanan:

1. Ansuran kereta (jenis Saga/ Myvi) - RM600
2. Belanja parents - RM200
3. Sewa rumah+bil (Area KL/ Selangor) - RM400
4. Internet & topup - RM100
5. Makan - RM400
6. Minyak kereta - RM200
7. Hutang Kad Kredit (mostly ada applykan?) - RM150
8. Barang keperluan (toileteries,supplements)- RM300

Sampai sini je dah RM2350. Opps! Itu kalau tengok balik pakai kereta Saga atau Myvi. Ramai sekarang gaji RM3K terus pakai Honda atau Toyota. Bulanan dalam RM700 lebih.

Ramai juga yang kadang2 skip nombor 2. If ada lebih baru bagi kan? Untuk rezeki yang berkat better bagi even sikit pun kan? Bagi lebih, lebih baik :)

TAPI.... BIG MISTAKE dalam perbelanjaan diatas adalah:

MANA SAVING ???

Tak cukup untuk saving pun dah cecah RM2K lebih khas untuk perbelanjaan sahaja! Alahaiii.

Macam mana nak puaskan diri shopping dibutik2 macam di Bangi Sentral or Seksyen 7, Shah Alam? Itu belum kira hutang PTPTN, belum kira if bulan tu ada nak maintenance kereta, nak pindah rumah ke, ada sakit or ada ambil insurans. Allahuakbar banyak kan??


Oh ya, kalau single lagi boleh la puaskan diri sendiri untuk cukup2 makan. Jika dah berkeluarga, anak lebih dari seorang pasti berganda perbelanjaannya kan? 


Jadi, macam mana nak atasi masalah tak cukup duit simpanan?? 


Antara cara mudah yang ramai orang buat untuk GANDAKAN INCOME adalah dengan menjalankan perniagaan. 

Buat part time business kata orang :) 


TAPIIII buat sahaja tanpa ada yang guide mungkin akan kelaut. 

Alhamdulillah aqma jumpa bisnes yang mudah, senang untuk duplicate, ada leaders yang membantu, team yang sangat supportive.

Biarpun awal-awal dulu rasa ragu2 tapi bila dah jelas hala tuju bisnes dengan bimbingan leaders yang telah terbukti kejayaan ganda income sehingga 5-6 angka, aqma yakin bisnes ni jalan yang terbaik. 

Seriously bila ada buat side income aqma boleh buat simpanan sikit2. Sikit2 lama2 jadi bukit kan? 

Dengan keadaan ekonomi sekarang yang diluar kawalan kita, ini adalah masa yang terbaik untuk gandakan income anda. Kita sendiri yang boleh kawal ekonomi kita.


BUILD YOUR OWN ECONOMY NOW!


Nak ganda income dengan spend masa at least 2-4 jam sehari? 



Book your appointment with me today!


Ainul Aqma
+60102534217 
ainul_aqma@yahoo.com


Post Comment
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Auto Post Signature

Auto Post  Signature