Friday, July 8, 2016

Duit Raya

Assalamualaikum and hi all :)

SELAMAT HARI RAYA EIDUL FITRI~
MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Macam mana raya korang balik kampung ke? Kampung aqma still area Selangor so tak terasa sangat. Plus my little munchkin balik kampung tokwan dia kat Perak. Sunyi pula takde budak kecil. huhuhu
Kalau raya benda yang paling femes adalah DUIT RAYA~

Tahun ni aqma sebenarnya tak sempat tukar duit pun. Tak sempat nak collect sampul raya banyak2. So bila 1st raya hari tu memang pau my mum je untuk bagi kat family members yang lain (tapi bayar balik laa. hehehe) Then agak kelam kabut the 1st day sebb kemas rumah pun pagi raya. masak pun pagi raya. Very the haru blue tau~

Yang paling bestnya usia aqma macam ni pun still dapat duit raya lagiii. Yeay! alaaa dapat dari 4 orang je tapi I'm glad that I got it! Hehehe. Boleh la guna alasan still student so dapat la duit raya. Alhamdulillah :)




Another issue of duit raya that I want to highlight is when a group of stranger kids come to your house on the very 1st day of raya. Aqma pun pernah jadi kanak2 dulu but takde la 1st daya dah terjah rumah orang. Common sense la 1st day sure sedara mara ramai datang rumah, still tired from the raya preparation, need to go other places to visit too.

When we welcomed them in, then no manners la these kids. Bukannya baru 5-6 tahun but 10 tahun above and ada yang besar2 (since ada yang bawa motor press minyak makaiiii!) Makan kuih raya bersepah. Tak sampai 5 mins nak balik then the duit raya packets scattered in front of the owner's house. Ya ALLAH rasa nak piat je telinga bebudak itu..

Haih, parents please watch out your children attitude while at other people house. Keep the adab with orang tua and adab beraya rumah orang. In shaa Allah didik dari kecil, dah besar mesti terikut juga.

Anyway, just enjoy your raya and glad that we still can celebrate raya peacefully. Dugaan raya cerita atas ni. :)

Sekian bebelan saya.

Love,
A.aqma

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...