Friday, July 22, 2016

Tips Tingkatkan Traffic Blog Cepat

Assalamualaikum and hi all :) 

Alhamdulillah hari ni blog aqma dah cecah 1000++ views! *fireworks* Alahaiii seribu je kan?? Padahal orang lain juta noks! Takpelah kita still raikan pencapaian kecil ini. Next time kita raikan pencapaian besar pula. In shaa ALLAH. Aamiin~

So now aqma nak share tips tingkatkan traffic blog dengan mudah dan pantas. 

1. Rajin update blog

Ini SUPER PENTING! Kalau blog bersawang tak menarik la orang lain nak singgah. Balik2 entry tuuu je.Takde update cerita terbaru. Bosan kan? Lebih2 lagi yang newbies tu. Memang kena perah sikit idea untuk update blog if possible setiap hari. 


2. Share di media social

Bila dah update blog tu jangan biarkan je. Update la kat facebook, instagram, twitter, tumblr, pinterest dan lain yang seagama dengannya. Kalau kat facebook tu boleh lah share entry korang di group2 blogger tu. Banyak sangat group blogger kat facebook tu. Join je semua :) 


ihsan: Google


3. Blogwalking 

Anda tahu blogwalking tu apa? Alaaa adik beradik dengan blog hopping juga. Kiranya kita melawat ke blog orang lain. Nak orang datang blog kita? Kita datang blog orang lain dulu, nanti diorang balas la kunjunga :) 

Haaaa bila dah blog kita penuh dengan content yang updated, lapang hatikan kita nak orang datang blog kita? Macam time raya la, kita mesti nak rumah kemas, kuih raya dah siap masuk balang baru lapang hati terima tetamu kan? Camtulah ceritanya...


4. Pastikan blog kemas 

Ini aqma punya rules. Kalau blog tu serabut, sana sini bertempek aqma memang jarang lama2 kat blog orang tu. Cukup la ada sidebar 1 side je. Kekadang pening tengok banyak2. Huhuhu

Plus bila ada macam2 widget atau hiasan ni blog jadi berat so orang malas nak tunggu load terus dia tekan Mr X nanti. 



ihsan Google


5. Join Segmen

Haaa yang ni sangat membantu untuk tingkatkan traffic blog. Plus anda pun boleh blogwalking dari satu blog ke satu blog bila join segmen ni. Senang nak tengok link2 kawan2 blogger yang lain. 

Korang jangan lupa join Segmen Bloglist August anjuran blog aqma. Nak join klik SINI
Thank you join :) *cakap awal2:P*





That's all for today's tips. Esok lusa ada idea aqma share dengan uolls lagi ya. 

Till then,
Love,
A.Aqma

8 comments:

  1. hi info yang berguna.sama lah tips entry blog saya .Cara Meningkatkan Trafik Blog Dengan Cepat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ucing.. Thanks for sharing too :)

      Delete
  2. Info bagus ni... Thanks sharing....

    ReplyDelete
  3. Bagus info nie.. Tq for sharing..

    Salam perkenalan ainul 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Siqah. Your welcome~
      Salam perkenalan to you too :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...