Monday, April 10, 2017

My Bukit Gasing Experience 2017

Assalamualaikum and hi all :)

Last weekend on Saturday was my first experience hiking at Bukit Gasing. The exact place called Hutan Pendidikan Bukit Gasing located in Petaling Jaya. I was really clueless how to go there. Alhamdulillah thank you ALLAH for make my way there easier by let me had a ride with my friend. I dropped by her house in Bangi and we went there together. Almaklum la celah hutan KL ni sis tak reti :(

Then around 8 am kitorang dah sampai kt Bukit Gasing. Total geng kitorang semua 7 orang. Lagi 2 orang naik kereta lagi satu which were my leader CDM Ieja and Kak Wanie Zaaba.

Berhimpit.. nampak nau kurus :)
Before mendaki of course la bergambar dulu sebab masa ni masing2 muka helok lagi. Bila dah memanjat sat lagi haop muka masing2. Eh, tapi bila tengok gambar selepas masing2 muka elok je lagi. Hahaha. Power kan kitorang? :P

sebelum mulakan pendakian.
From my opinion panjat Bukit Gasing lagi best dari panjat Broga. Broga ramai and sangat bersesak. Bila kita tengah panjat tu kena take turn. Kena tunggu sorang2 lepas dulu padahal kaki kita ni dah momentum laju ni tetiba kena slow memang potong mood lah kan? Huhuhu.

Tapi Bukit Gasing ni melebar tak tinggi macam Broga. Sekejap je dah sampai puncak. Lawaknya dekat puncak tu kitorang ada jumpa member baru iaitu Geng M.O.N.Y.E.T.s & co. Hikhikhik Takut juga kalau kena terkam. Cepat2 kitorang sorok plastik roti sebab geng M ni suka plastik. Huhu.
Demi menghargai panorama yang indah tu, kitorang pun apa la bergambar la kat atas tu dengan Minkaffe, Shake Me, Cozuma CC Cream. Alhamdulillah aqma memang ambil  Shake Me before buat apa2 aktiviti luar supaya lemak pecah lebih banyak and cepat. Pastu Minkaffe pun bagi penambah selera bagi siapa yang tak suka minum Shake Me semata-mata. Boleh je mix dengan Minkaffe. Then Cozuma CC Cream sebagai skin protection. Walaupun buat aktiviti lasak, kulit maintain glowing! :)


Model Minkaffe :)
Palingggg MEMBANTU DALAM HIKING ni adalah bila pakai Premium Beautiful. Alhamdulillah ia sangat2 membantu taw dalam grip lemak2 kita ni. Kaki rasa ringan bila tengah mendaki tu. Berbeza sangat2 kalau tak pakai PB. Bayangkan kenapa orang lari pakai seluar tight? Sebab dia nak laju, taknak lemak ganggu momentum larian dia. So, as bukan runner professional manfaatkan je pakai PB. Berbaloi! Yes, pakai PB boleh je buat aktiviti lasak yang pasti betul cara pakai nya. Nak tahu cara pakai PB sambil buat aktiviti lasak kena tanya Premium Beautiful Expert (ask ME! :D)

Then leaps tu kitorang naik tangga pulakkk! Tinggi mencanak! Dalam 10 minit baru sampai atas. Hahaha. Subhanallah.. the view is just breathtaking. :) *worth instagram photo*

While tengah hiking sebenarnya kitorang bukan panjat2 kosong, kitorang saling encourage masing2. Buat perbandingan, dalam harungi nak sampai puncak apa jua halangan kena hadapi. Sama macam perjalanan bisnes. Ada onak duri tapi hadap je sebab ada sesuatu yang manis menanti :)

Sebelum balik :)
Hopefully dapat naik bukit lain pula. In shaa ALLAH. Ada yang join our hiking group? Jom la roger je aqma :)

Love,
A.Aqma

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...