Thursday, July 2, 2015

Segmen Jom Buka Quran by Dayana


Assalamualaikum semua.. Salam 15 Ramadhan... 
Dah lama aqma tak join segmen. Now sempena bulan Ramadhan ni jumpa pula segmen yang sesuai dengan tema bulan Ramadhan iaitu "Segmen Jom Buka Quran". 

Perkongsian aqma untuk segmen ini adalah surah Al-Insyirah. 

Surah Al-Insyirah Ayat 1-8
Surah ini diturunkan di Mekah dan mempunya 8 ayat. Surah ini antara surah paling dekat dengan aqma sebab ia ibarat 'pemujuk' apabila aqma down atau susah hati. Selain itu, bila sesuatu kesusahan menimpa kita, surah ini akan menjadi punca untuk berfikiran positif dan berlapang dada. 

Kita jadi kuat dan percaya ALLAH itu sangat dekat dan pertolonganNya adalah sangat luar biasa. 
Jadi,benarlah surat cinta ALLAH sangat sweet dan pemujuk jiwa yang TERBAIK. 

Anda pun jom kongsikan surah pilihan anda...

Simple je rules segmen ni iaitu:

1. Copy, paste banner and link kepada entri ni. Klik SINI
2. Pilih satu (lebih pun boleh kalau nak) ayat daripada al-Quran, sertakan terjemahan.
3. Cerita kenapa ni ayat pilihan anda - tak kisah panjang atau pendek, nak berkongsi kisah pun boleh, nak bagi nasihat dekat saya dan kawan-kawan lain pun boleh.
4. Hantar link entri anda di ruangan komen blog SINI

Till then,
Thank you for reading :)

2 comments:

  1. MashaAllah Aqma. Dah lama Dayana tk dpt perkongsian surah ni. Jazakillah khair! Thanks for joining :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome Dayana. Alhamdulillah syukur ALLAH bagi ilham pada Dayana untuk buat segmen macam ni. Semoga bermanfaat dunia akhirat. In shaa ALLAH :)

      Salam Ramadhan ya~

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...