TIPS Kurangkan Lapar Selepas Bangun Pagi

Friday, August 16, 2019
Assalamualaikum and hi all :)

After join beberapa sesi kuruskan badan, apa yang aqma perasan trainer akan pesan betapa pentingnya BREAKFAST aka SARAPAN. Bila tengok menu sarapan memang tak ada lah nasi lemak ke, mihun ke, kue tiaw ke.. Yang ada telur, kopi, roti dan se-adik beradik dengannya.

Aqma macam perasan lah juga bila change breakfast habit automatic yang lain ikut change juga. Nak kurus ni WILL POWER kena tahap super saiya. I dont believe on 12 kg loss in 12 days. Are you serious dude? I can't imagine how the fat shattered down from your body is it sweating non stop or become best friends with the toilet. I'm sorry but no offence.

Okay lah ni aqma masuk part tips kurangkan lapar lepas bangun pagi. As usual bila lapar pagi2 mesti akan rasa terdetik "Sedap gak ni kalau dapat nasi lemak sotong, nasi lemak telur mata" and all the lemaks thinggy. No, aqma tak salah kan the nasi lemak but asalnya nasi lemak or sarapan style orang Malaysia ni sebab orang dulu2 pagi buta dah pergi menoreh getah, membanting padi, berkebun dan sebagainya kerja yang confirm peluh mencurah2. They need energy. So, dari sarapan lah diorang get the energy. As for me yang kerja office actually just need a booster, then topup energy tu masa lunch hour. I know kerja office pun penat, penat otak kan? Faham sesangat sis, bro sekalian~

Hah, bebel lagi.. dah perenggan keempat baru nak cerita pasal tips kurus lepas bangun pagi. Okay, tips dia mudah sap sap sui easy peasy lemon squeezy! 2 benda je babe~~

1. Minum air suam 1 gelas besar. 


Gelas besar taw. Bukan cawan acah2 minum teh tu. 
Lagi power dan mantap campur lah lemon sikit. Nak gempak campur dengan garam buluh. Biar ada rasa and cuci perut terus. Tapi aqma faham kalau ada penyakit "M" bila bangun pagi tu. Hahaha.

So, teguk je lah air suam 1 gelas besar. Sebelum minum tu bismillah & paling penting minum direct lepas baca doa bangun tidur. JANGAN GOSOK GIGI dulu!! Sebenarnya dalam mulut kita ada enzyme yang bantu pencernaan lebih cemerlang. So, jangan gosok gigi dulu ya.

2. Minum protein shake.

Aqma try and error amik kopi dulu ke or amik sarapan dulu, protein shake kemudian. Tapi teringat ada tengok geng kurus nih dia amik protein shake early in the morning. Which means sebelum sarapan or minum kopi/teh pekena protein shake dulu.

Macam aqma amik protein shake SHAKE ME COCOA. Dia macam rasa extra kenyang pulak lepas dah ber-shake2 tu. Lepas tu tak terasa nak makan banyak masa breakfast. Tu yang nasi lemak ke, mihun ke tolak tepi. Just minum kopi je.. Kopi pun kenyang kemain, ye lah aqma minum Minkaffe. Kopi ni siap ada garam buluh lagi.

Shake Me Cocoa ni aqma beli kat sini

Garam buluh ni ada magnesium tinggi. Magnesium ni bantu cut craving sugar. Tu yang kuih2 pun tak jalan. Haaaa, memang jimat lah kan?

minkaffe kopi sedap

Memang menjadi lah tips ni untuk kurangkan rasa lapar pagi2 buta. Especially yang bukan buat kerja berat. Memang tak mengantuk lah. Aqma kalau dah amik carbo pagi2 kang pukul 10-11 tengoklah mata ku kuyu ajee. Dah la kerja risiko tinggi, tak boleh lalok2 nih and plus I got no time to curi2 nap pun. Huhuhu.

So, itulah 2 tips yang tersangat lah mudah macam mana korang nak cut selera dari makan pelik2 di pagi hari. Semoga tips aqma share ni dapatlah bantu uols repair and adjust balik macam mana nak kawal portion makan di pagi hari. 

Ada yang cakap, "Breakfast like a KING, lunch like a QUEEN, dinner like a SLAVE". It's all up to you. I choose to eat like a slave every time. Hahaha. All the BEST!


Love,
A.Aqma
Post Comment
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Auto Post Signature

Auto Post  Signature