Sunday, January 22, 2017

KOREA WINTER TRIP, SEOUL | PART V - NAMDAEMUN, HONGDAE, SEOUL STATION

Assalamualaikum and hi all :)

Oh sedihnya rasa this is my first post of the week. Such a hectic week!!
Well, now dah boleh sambung cerita Korea Winter Trip Part 5. Dah nak habis dah~~

Untuk hari yang ke 5 ni merupakan our last day kat guest house. Hari ni keluar guest house awal sebab kitorang ada banyak tempat nak pergi.

Pagi tu masa check out agak sedih sikit sebab staff kat Beewon GH sangat2 la friendly taw. Alhamdulillah :) Kebetulan masa on the day kitorang check out ada staff baru 1st day kerja situ. Handsome and speak English very well.

Unnie ni sweet sangat pakaikan kitorang hoodie before keluar sebab dia kata cuaca sejukkk!

Keluar je dari guest house bermula la perjalanan kami menarik baggage. Bising bunyi roda beg. Hahaha. Terpaksa pakai glove masa ni sebab sejukkkk sangat sampai tangan jadi kebas. Tutup muka dengan hoodie winter coat sebab bunyi beg bising dalam subway. Segannn! Bawah tanah kan, of course ler bergema. Hahaha. Plus rasa muscle lengan semakin mengeluarkan urat sebab angkat beg yang 10kg memasing bila turun naik tangga kat subway :P

1st destinasi kitorang pagi tu adalah Seoul Station. Bila sampai Seoul station kitorang nak cari loker untuk simpan bagasi. Oh hampanya rasa bila semua loker penuh. Yela xmas eve (24 December 2016) kan, semua dah berduyun2 nak balik kampung. Geng2 askar pun bukan main ramai kat Seoul Station tu. Oh tolong la takda zombie. Hahaha!

As alternatif untuk simpan bagasi kitorang tanya la information counter, unnie tu cakap pergi tingkat bawah kat Premium Travel Center. Kat situ boleh simpan bagasi. Alhamdulillah dipermudahkan ALLAH kitorang boleh simpan bagasi dengan senang hati kat situ. Kena bayar la sikit. Tapi for me berbaloi la sebab boleh berjalan-jalan tanpa bawa bagasi yang berat tu. Ni aqma tinggalkan link website PREMIUM TRAVEL CENTER (klik sini). Convenient sangat kan? :)


Then weols teruskan perjalanan ke Namdaemun. Those yang nak beli souvenirs sini la sorganyaaa!! Murah sangat2 taw! Kat myeongdong jual socks 11 pasang 10,000 Won kat sini 10 pasang stokin 7,000 won jeee! Pastu banyak sangat pilihan souvenirs yang korang boleh pilih dan tawar menawar (sila cakap Korea, potensi dapat discount lebih tinggi sebab sini banyak ahjumma yang jual).
Dulu masa aqma ke Korea 2015, beli t shirt I LOVE KOREA - 10,000 Won sehelai kat Ittaewon. Kat sini 10,000 Won boleh dapat 3 helai!! Whattttt??!! Murah gilosss!

Tujuan utama aqma ke Namdaemun nak ke syurga brooch. Sangat rambang mata ya.. Masa ni aqma in hurry sebab banyak sangat yang cantik2!! Ni aqma sertakan link blog yang bantu aqma ke syurga brooch. Thanks kak kiah! :D

Nabilah pun shopping jugakk. Since winter, banyak la jual baju sejuk, seluar jumper semua murah2.. serious murah. Kualiti pun not bad :)

Lepas shopping kt Namdaemun kitorang gerak ke Hongdae. Asalnya datang sini nak cari Hello Kitty Cafe. Disebabkan aqma dah pergi Hello Kitty Cafe, Nabilah suggest kita cari cafe lain la.. Try benda baru pulak. Nabilah suggest ke Mango Six Cafe. Cafe dia kecil je. Aqma pun tak perasan. Ala2 The Heirs gittuuu. Air mangga dia SUPERB! Aqma order Mocha and Crossaint. The crossaint was good tapi the Mocha too sweet!! Aqma xhabiskan pun. BAZIR!!! Toilet dia kecil gilaa. Serious! Hahaha.

The mango juice was superb!

Tak ingat spend kat sini berapa yang pasti mahall..

The best part kat cafe ni ada sediakan FREE plain water. Harus lah amik peluang isi air mineral yang habis tu. Hipstur cafe in Seoul, CHECKED! :D

Next, kitorang jenjalan kat Hongdae. Serious cakap yang kat sini RAMAI SANGAT MANUSIA!!! Majoriti muda mudi la. Nak gerak mana semua langgar bahu weyy. Kat sini ada banyak kedai ala2 flea market. Ada kedai yang jual mahal, ada kedai yang jual murah. Sila pepandai la pilih mana yang berkenan. Misi Nabilah nak cari beg. Misi aqma nak cari casing phone. Itu pun dah kedai ke-7 kot baru jumpa yang berkenan. Hahaha

Then baru teringat tak lunch lagi.. kat Hongdae ni makanan HALAL tak banyak. Doa kat ALLAH kot ada kedai halal terus nampak depan mata kedai kebab halal. Alhamdulillah!!! Terus la kitorang ke kedai kebab ni. Selain Muslim, ramai juga non-muslim yang singgah kedai kebab ni. Alhamdulillah tak berlapar :)

Kat Hongdae ni banyak street performance. Macam2 la diorang menari, menyanyi tunjulkan bakat. Mana tahu kot YG or JYP or SME amik diorang jadi artis :P Ada aqma rekod performance diorang kat VLOG aqma sini ---> https://www.youtube.com/watch?v=a8izi_nS5Yk&t=10s


Lepas habis pusing2 Hongdae, kitorang gegas balik ke Seoul Station sebab tempat simpan beg tu sampai 7.50pm je. Kena amik beg sebelum waktu tu. Alhamdulillah sampai on time sebelum 7.50pm. Misi sekarang ni nak cari tempat solat. Kat Seoul Station ni aqma tak jumpa surau jadinya.......... aqma solat kat tempat parking je. Thanks to Nabilah for finding the best port :) Masa sebelum solat tu dah doa banyak supaya takda orang halau masa solat tu. Alhamdulillah ALLAH permudahkan cara.

LOTTE MART luar Seoul Station

Then tunggu masa untuk ambil bagasi kat Premium Travel Center tu. Kitorang lepak chill dulu manfaatkan free wifi yang ada. Hihihi. After amik bagasi kitorang terus beli tiket train AREX ke Incheon Airport. Masa nak beli tiket ni pakai kupon yang ambil kat KTO pun boleh dapat discount taw. Tapi tak dapat botol air free lagi la. Hihihi. 

Dalam train AREX pun ada wifi. Then masing2 terlelap sebab penat seharian berjalan jauh siang hari. Bila dah sampai airport kitorang cari tempat untuk lepak sebab kitorang bermalam kat airport. Our flight was early next morning. So, kitorang plan sleepover kat airport je. 

Masa check up kastam aqma kantoi lotion and spray type deodorant. Dah la full lagi. Huaaa. Sabar je la~ So, if nak bawa benda2 camtu better masuk dalam bagasi je or selit2kan. 

Here. The end of my Korea Winter Trip, Seoul. As Goblin punya episod dah habis, ceritera my winter trip pun habis. Next time nak pergi Jeju Island pula and explore banyak lagi tempat2 kat Seoul. In shaa ALLAH :)

Thanks for those yang baca all my Korea Winter Trip, Seoul series :)

2 comments:

  1. sedapppppnya aqma.. entah bila nk travel korea dgn RM ni.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel dengan RM tu apa ? hehehe

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...